Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σπουδαία Μυαλα: Richard Dawkins - "Πρόκειται να Πεθάνουμε!"



..και αυτό μας κατατάσσει στους τυχερούς."

Το Μάρτιο του 2008 ο R. Dawkins έδωσε αυτή τη διάλεξη πάνω στη "Περί Θεού Αυταπάτη", κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ. Το βίντεο είναι από την ομιλία του στο Αμφιθέατρο Wheeler στην Πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ.

Ο Richard Dawkins είναι Βρετανός εξελικτικός βιολόγος και δημοφιλής συγγραφέας για την επιστήμη. Ήταν καθηγητής για την δημόσια κατανόηση της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ψηφίστηκε σαν ο πιο δημοφιλής κορυφαίος διανοούμενος της Βρετανίας από τους αναγνώστες του περιοδικού Prospect και ονομάστηκε ως ένας από τους «100 πιο σημαντικούς ανθρώπους" για το 2007 από το Time Magazine.

Ο Dawkins ήρθε στο προσκήνιο το 1976 με το βιβλίο του "Το εγωιστικό γονίδιο", στο οποίο διέδωσε την γονιδιακά-επικεντρωμένη άποψη για την εξέλιξη και εισήγαγε τον όρο «μιμίδιο». Είναι ένας εξέχων κριτικός του δημιουργισμού και του "ευφυούς σχεδιασμού". Το 1986 στο βιβλίο του "Ο Τυφλός Ωρολογοποιός", αρνήθηκε την "αναλογία με τον ωρολογοποιό", ένα επιχείρημα για την ύπαρξη ενός υπερφυσικού δημιουργού με βάση την πολυπλοκότητα των ζωντανών οργανισμών. Αντ 'αυτού, περιέγραψε τις εξελικτικές διαδικασίες ως ανάλογο με ένα τυφλό ωρολογοποιό. Έχει γράψει και πολλά δημοφιλή βιβλία επιστήμης, και κάνει τακτικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, κυρίως συζητώντας αυτά τα θέματα.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς είναι άθεος, κοσμικός ουμανιστής, σκεπτικιστής, επιστημονικός ορθολογιστής και υποστηρικτής της κίνησης Brights. Το 2006 το βιβλίο του «The God Delusion», υποστηρίζει ότι ένας υπερφυσικός δημιουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υφίσταται και ότι η πίστη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψευδαίσθηση - ως μια πάγια εσφαλμένη πεποίθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου